De Accordeonspecialist

Waar of niet waar in tongenland Afdrukken E-mailadres

Tongen word veel over verteld hoe zit het nu precies

WAAR OF NIET WAAR:

WAZIGE VERHALEN OVER DE TONG

 

“Als het allemaal waar zou zijn,

zou een vakman geen droog brood kunnen verdienen”

 

Het was weer eens racen tegen de klok, heel snel alle fabrieken in Castelfidardo waar we zaken mee doen langs gaan. Om dingen te regelen waar we het niet zo mee eens waren en ook om onze kennis te verrijken.

 

HET TONGENVERHAAL

Met name vonden we het nodig eens flink in het “tongenverhaal” te duiken.

Wat nou weer, hoor ik lezers denken, wat is er te vertellen over tongen wat al niet (tig) keren verteld is?

Er zou inderdaad niets te vertellen zijn als er niet zoveel spookverhalen de ronde deden over export tongen, tipo, durall a, mano, mano etc.

Zelfs veel verkopers en handelaren weten vaak niet waar ze over praten als het over tongen gaat en dragen bij aan de valse beeldvorming.

Het mooiste voorbeeld is de tekst die ik op een site aantref waarin staat: “In onze instrumenten zitten dure handgemaakte tongen waar een vakman in Italië er slechts 5 of 6 per dag van kan maken”. Dat zou dan wel heel verschrikkelijk zijn voor die vakman want die zou er geen droge panini meer mee kunnen verdienen.  Maar met dit soort uitspraken moet geïllustreerd worden, dat het wel heel goede tongen zijn, Zeker van een vakhandel mag je goed advies verwachten en met zo’n citaat wordt aangegeven dat ze het zelf ook niet precies weten. 

 

VERRIJK UW KENNIS VOOR EENS EN ALTIJD

Tongenhuisjes zijn gemaakt van aluminium (vroeger van koper) of van zink. Deze huisjes zijn de houder van de eigenlijke tong die er opgeklonken zit.

Wat is nu het verschil tussen een duurdere en een goedkopere tong?

Wel als eerste de materiaalkeuze, men werkt met 3 soorten aluminium.

De norm voor de dichtheid van het materiaal  heb je in de tongenhuisjes in 3 soorten:

export              tongen norm   +_50 

durall               tongen norm  +_120

mano               tongen norm  +_150

Hoe hoger de norm is, hoe dichter het materiaal (massa) en hoe krachtiger de sound van de gemonteerde tong.

De norm voor het staal van de tongen  werkt precies hetzelfde.

Voor mano tongen (verderop leest u wat dat inhoudt) wordt iets meer staal toegevoegd. Dat maakt de tong iets stugger en ook de vorm van de handgemaakte tong is anders, maar dat komt door de toevoeging van het extra staal. De normale (meest gebruikte) tongen hebben een piramide-achtig model, de mano tongen worden iets breder uitgestanst en zijn dus aan de top wat breder gemaakt.

En dat moet ook wel natuurlijk, want meer staal in de tong = meer weerstand; dus is er meer oppervlakte nodig om snel te kunnen aanspreken.

De productie zelf

Alle tongenhuisjes en tongen worden - zowel bij export, durall, mano etc.- op dezelfde wijze geslepen, gestanst en verder verwerkt,. Dat gaat op dezelfde machines en daar zit geen verschil tussen.

Ook de montage van het tongenhuis en de tongen (en daar zit het handwerk in) is voor alle tongen hetzelfde van de goedkopere tot het duurste. Ze worden allemaal met de hand afgemonteerd.

Het verschil zit echter in de afwerking van de tongen en de huisjes.

Export tongen en de huisjes worden gestanst, ontvet en gemonteerd. Klaar, punt, ze kunnen worden afgeleverd.

Durall en mano tongen (huisjes en de tongen) worden nog gepolijst, met de hand bijgeslepen en gevijld tot een goed passend geheel is verkregen. Ze worden tegen het licht gehouden, gecontroleerd op afstelling en getest en gaan dan op weg naar hun klanten.

 

SAMENVATTING

De snelheid waarmee tongen afgemonteerd worden door iedere werknemer (ze zitten op een rij) verbaasde ons zeer. We hebben de tijden genoteerd.

* Export tongen (machinaal) ongeveer 2 stuks per minuut per werknemer. Veel zijn door thuiswerkers als bijverdienste al in elkaar gezet.

* Durall tongen (tipo a mano) ongeveer 1 stuk per minuut door werknemer, uiteraard in de fabriek zelf.

* De mano  tongen (mano) ongeveer 1 stuk per anderhalve minuut per werknemer.

Voor alle tongen geldt, van de goedkoopste tot de duurste, dat ze op dezelfde machines en op dezelfde ambachtelijke wijze worden afgemonteerd. Het verhaal, dat dIt alleen voor handgemaakte tongen zou gelden, klopt dus niet.

Het kwaliteitserschil is afhankelijk van het gebruikte materiaal en de zorg die aan de eindmontage besteed is. De finale zorg van de Durall en Mano tongen en tongenhuisjes is veel groter dan die van de goedkopere export tongen, dat is duidelijk.

 

Met dit verhaal heb ik voor u een tipje van de wazige sluier waarmee men graag het fenomeen “tongen” bedekt, opgelicht en kunt u in 2010 met meer kennis van zaken over “handgemaakte” en “handbewerkte”  tongen meepraten.

 

Berend Kok

Werkplaats/winkel in De Wilp (Gr)

 

 

Adres

Berend en Tjitske Kok

Plantsoen 23

9367 PG De Wilp

0594 - 643347

accordeonspecialist@hetnet.nl

KvK nr. 02046536

Website: CyPress