De Accordeonspecialist

luchtdicht hoe zit dit nu ! Afdrukken E-mailadres

balgen en lucht

Luchtdicht verhaal

 

 

Je ziet het niet, je voelt het niet (tenzij het zich verplaatst) en het is heel belangrijk.

Ik heb het over lucht, heerlijke, fijne, onbezoedelde, normale lucht in uw eigen omgeving. Lucht waarmee uzelf zich voortdurend volzuigt maar wat ook voedsel is voor uw instrument. Zonder lucht kun je niet leven maar ook geen accordeon of trekzak spelen.

 

Zoals ik al een keer in KLANK heb uitgelegd werken accordeontongen op drukverschil en daar heb je gewone lucht voor nodig. En om die lucht op de juiste plek te krijgen heb je een balg nodig. Een goede balg. Niet een die zo lek is als een frituurmandje zoals ik onlangs aantrof bij de grondige revisie van een Galanti, bouwjaar 1956. Met 120 bassen, 4 korig. Een instrument uit de Three Jacksons periode die de tand des tijds redelijk doorstaan heeft. Op de balg na dan.

 

Waar komt dit nu door?

Wel, de hoeken van de balg zijn allemaal voorzien van een stukje soepel leer en dat kan echt tig, tig jaren mee. Tenminste, als de conditie van de omgeving goed is. Helaas heeft deze accordeon wat pech gehad.

Het leer is aangetast door nicotine, dat is er echt bruin ingetrokken. Ook lijkt het wel of het leer wat verhard is, door vocht bijvoorbeeld, maar dat kon ik niet rijmen met de rest van het instrument. Op de tongen en op andere metalen delen bijvoorbeeld zit geen roest.

Deze balg repareren zal veel werk vergen en dus ook erg duur zijn. Alles moet worden kaal gemaakt, er moeten nieuwe hoekleren gemonteerd worden voor nieuwe balghoeken, de boel moet opnieuw bekleed etc. Daarna moeten de balgstroken gemonteerd worden…kortom een dag werk ben je al gauw kwijt als je er aan begint. Een dag is veel tijd als je toch al tijd tekort komt.

 

Ik heb een reparatieberekening gemaakt en die kwam uit op ca. € 250.=. Het leek me daarom veel verstandiger om een nieuwe balg bij een fabriek in Italië te laten maken. Niet alleen goedkoper maar ook beter. We konden nu bijvoorbeeld 2 extra ribben bijplaatsen, dus van 16 naar 18 gaan. Dat geeft het voordeel, dat je nu op het einde van de balg minder tegendruk van de balg krijgt. Bovendien heeft hij minder te lijden.

De nieuwe balg is inmiddels gemonteerd en met complimenten aan de fabriek in Italië: hij is tot op de millimeter perfect. Zelfs de binnenkleur, u weet wel van dat 50-er jaren geel, is voortreffelijk toegepast.

Ik hoor u denken: wat mag zo’n nieuwe balg wel niet kosten? Welnu, dat wil ik best verklappen. Alles bij elkaar, montage en btw inbegrepen, € 230.=.

 

Neem dus eens contact met ons op als u een oude, opgelapte balg heeft die uw speelgenot en het uiterlijk van uw instrument bederft. Wij kunnen elke balg voor u bestellen, precies op maat gemaakt, naar wens in elke kleur. Desgewenst met een eigen ontwerp in de balg of een foto…het kan voor u allemaal gemaakt worden.

 

Zelf ga ik kort een luchtje scheppen, om mijn eigen balg weer eens even te verfrissen.

 

Berend Kok

 

Adres

Berend en Tjitske Kok

Plantsoen 23

9367 PG De Wilp

0594 - 643347

accordeonspecialist@hetnet.nl

KvK nr. 02046536

Website: CyPress